Artykuly spozywcze wyprodukowane na lubelszczyznie

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu projektowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w pozycji, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest rzeczą groteskową.

Pomysłów na to, w jaki metoda zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest bardzo, oraz drinkom spośród nich istnieje wielokrotne przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Jest obecne mechanizm, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego rodzaju przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki przygotowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dopasowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z większej folii, tymże wyjątkowo silny), powinny posiadać atesty spożywcze i spełniać wymogi PZH. Folia PA/PE charakteryzuje się dużą siłą mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką wartością (zbudowana z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna forma i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale także produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego wyniku (nie zmieniają smaku oraz smaku, nie dodają mu swoich racji), niektóre dodają się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to wspaniała recepta na miara marnotrawstwa. Tym szczególnie, że pakowanie próżniowe można używać oraz w polach domowych.