Bitki wolowe w sosie pieczeniowym

Lub że być nieco lepszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie pełen i jedzący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, wymaga być dobrze roztłuczony - na końcu, by mięso stało się delikatne, i po przysmażeniu kruche, i razem nie tak mocno, by kotlet nie był zbyt mały, inaczej podzieje na soczystości. Jeszcze w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w znaczącej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do mięsa, by kupiło odpowiednią grubość i budowę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, którym będziemy potrafili samodzielnie skontrolować jakość ubijanych kotletów. Jednak przy ogromniejszej kwocie kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak wykorzystujemy do nich mięso coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również to, gdy przyrządzamy kotlety w zakładach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością przygotowuje się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można łatwo zdjąć z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w szybkiej liczby, albo z surowego mięsa, oszczędźmy sobie wartości i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo swoja w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszelkiej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby wszystkie swoje steki były rozbite równomiernie, szybko i łatwo, więc nie ma idealniejszego wyjścia, jak tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi to taki ważny wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem łatwym w obsłudze, w mieszkaniu w czystości, także nie przesadnie kosztownym, jak potrafiło się zdawać.