Drukarka fiskalna co ile przeglad

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy rozdział stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta dominująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

oprawy ewakuacyjne led

W realizacji w lokalach gastronomicznych możemy spotkać dwa zasadnicze rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, skoro nie przedstawia ona nawet własnej klawiatury. To dodatkowe rozwiązanie używane jest w licznych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być kilka istotnych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siłę na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i praktyczną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla klienta który z niecierpliwością czeka przy stoliku na bliskie zdanie. Dodatkowym plusem istnieje szansę zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co pomaga ich trzymanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być optymalne wymiary, zezwalające na jej swobodne branie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po całym domu, a jeszcze nowoczesny i przystępny design. Oprogramowanie gastronomiczne idzie na dokładne monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność jeden z pełniejszych nakładów, więc warto dodać, że przy spełnieniu kilku warunków można uzyskać na ostatni punkt ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto jeszcze dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żeby być zdolność jej sprawdzenia oraz szkolenia ludzi z zasad jej poznawania i jedności z planami do obsługi punktów restauracyjnych.