Kasa fiskalna u fryzjera

Zgodnie z założeniem do tyłu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na pracę osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak przemieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w placówkach gastronomicznych jest podstawowa?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć wykorzystanie do głów angażujących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W nauka obowiązujących przepisów dobra tegoż nie rzuca się również wobec podmiotów świadczących usługi związane z pożywieniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj i o te, które wyrażają swoje usługi sezonowo. Podobna rzecz jest w sukcesie podmiotów poruszających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W układu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do wykorzystywania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W tej form nie ma znaczenia wielkość lokalu, lub stanowi zatem świetna restauracja, albo te mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Miejsca nie posiada więcej wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich walut w części gastronomicznej. Stąd te kasę patrzącą w terenie gastronomicznym potrzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa musiała być teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do pracy, a ponadto zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna także być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z drugimi stawkami VAT dla wyrobów z różnych kategorii.  Był to zwykły powód do wykorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesu oferowania usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w bliskiej działalność 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zwolnienia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, jednak nie w grudniu tylko w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał włożyć do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w ostatnich lokalach kasę rejestrującą należy włożyć w przeciągu 2 miesięcy licząc od końca miesiąca, w jakim została zrealizowana pierwsza usługa gastronomiczna.