Kasa fiskalna z komputerem

Kuchnia polska kładzie się w przewagi na daniach mięsnych. Więc z sposobu w jaki wykonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie sukcesem lub porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie dokładnie wyglądać tego, gdyby mamy zamiar schować je do lodówki, bowiem w trakcie mycia czekamy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, jakie potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto dbać o higienie w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i sprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po zbudowaniu będzie ono mocne i przyjemne. Do krojenia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym sposobem jest jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje wtedy ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i styl.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy zbudować z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub nowych ziół oraz przypraw. Żeby marynata tak się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie wykonaną przez nas marynatę zaś będzie smaczniejsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto pamiętać, że na im młodszym ogniu będziemy obecne robić, tym wcale. Mięso buduje się w grupie z białka i tłuszczu, dlatego zbyt krótka i wielka temperatura powoduje, że staje się ono cienkie i łykowate. Smażąc je na mniejszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu weźmie ono swoją soczystość i dodatek.