Pakowarka prozniowa stalgast

Pakowanie próżniowe posiada na punkcie zapewnienie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które dostarczają jej tracenie. Są do tego organizacje do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego typu są polecane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, kiedy i przez gospodarstwa domowe.

Na zbytu istnieje kilka sposobów pakowarek próżniowych, jakie stanowią nowe przeznaczenie. Duże zakłady produkcyjne, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, jakie są przystosowane do pakowania dużych ról żywności. Do ostatniego standardu urządzeń, używa się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, polega na daniu opakowanego produktu do mieszkania maszyny, gdzie dostarczana jest próżnia, po czym jest zgrzanie folii i hermetyczna komora, odbija się samoczynnie. Pakowarki komorowe to wymarzony zakup, cena może osiągać nawet do kilkunastu tysięcy, jednak ze względu na głęboki koszt opakowań dla nich określonych, są dostępne w używaniu również dużo bezpieczne. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy małych sklepów kierowane są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek przeznaczone są worki tzw. moletowane. Są one droższe niż woreczki PA/PE, ale służą do pakowania niewielkich partii żywności i zakup urządzenia do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Poza tym woreczki moletowane, przebiegają w budowie rękawa, a można pakować w nie produkty o fantazyjnych kształtach. Proces pakowania stanowi niezwykle niski, polega na zgrzaniu jednej strony folii, daniu produktu, po czym następuje zgrzanie nowej części, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Sklepy spożywcze wykorzystują również traysealery, jakie są oddane do próżniowego pakowania materiałów na tackach. Stanowi więc znakomite wyjście do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, stanowi istotny wpływ na sprzedaż. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż pozwolą na to stare metody.