Przygotowanie miesa do gotowania na parze

http://erp.polkas.pl/comarch-erp-xl/Comarch ERP XL Kadry i płace | Systemy ERP | POLKAS

Każdy dom gastronomiczny prędzej lub później staje przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla ogromniejszej sumy ludzi. Przy czym porcje powinny być praktyczne takie indywidualne i zrealizowane w jak najkrótszym okresie by uniknąć strat smaku wynikających z dalekiego przechowywania.

Na wesele nowoczesna metoda rozwiązała ten temat oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone wewnątrz noże nacinając mięso zwiększają jego soczystość bez strat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają jednocześnie na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co odkłada się na zwiększenie poziomu czystości w znaczeniu działalności. Na zbycie wyróżniamy dwa rodzaje kotleciarek, dzielące się przede każdym napędem, mocą produkcyjną i dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy zwykle od użytych materiałów, producenta i wdrożonych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to łatwe urządzenie przeznaczone przede każdym do użytku swego i niskiej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Wielką wadą tego rodzaju akcesoriów jest słaba ilość zajmowanego miejsca, jednak z powodu dość wysokiej (od jakiś 800 do 10 tys. zł) ceny mogą robić się nieopłacalne dla prywatnych użytkowników. Wadą jest znacznie mniejsza moc produkcyjna w zderzeniu z określoną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to organizacja dedykowana przede wszystkim dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej walce z ostrzami kierowane są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli człowieka do wkładania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem daje się być sprawność operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten gatunek urządzenia ma trochę więcej miejsca niż ręczny odpowiednik a wielka stawka (z ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest sporą przeszkodą do użycia jej w warunkach domowych.