Reczna produkcja czekolady

http://erp.polkas.pl/wdrazanie-systemow-erp-it-w-pigulce/

Czekolada jest pewnym spośród najbardziej prestiżowych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, ukazuje się ją w wielu wersjach. W prawie każdym sklepie można nabyć wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Popularna jest jednocześnie czekolada mleczna kiedy i mocna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym momentem jej pracowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której przyjmuje się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, oraz w finału tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w relacje od tegoż jaki produkt wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana zdecydowanie w toku automatycznym. Po ukończeniu tych procesów uważa ona stronę sypką, którą nazywa się prószem. Stanowi on wywoływany procesom konszowania. Do realizacji czekolady niezbędne jest używanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej grane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu produkcji czekolady stosuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania odbywają się zarówno na gorąco kiedy natomiast na mokro. Proces konszowania na ciepło jest istotnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji dokonuje się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.