Urzadzenia prozniowe dla uzytku domowego

Pakowanie próżniowe jest dobrym sposobem na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Pozwala uniknąć psucia się żywności, a tym samym generuje oszczędności dla domowego budżetu.

urządzenia fiskalne


Urządzenia próżniowe są bardzo proste w obsłudze, wymagają tylko odpowiednio do nich dobranych opakowań. Na rynku są różnego typu maszyny do pakowania próżniowego, przeznaczone głównie dla wytwórców żywności, ale producenci oferują również niewielkie pakowarki dla gospodarstw domowych.
Przechowywanie żywności w sposób próżniowy, wydłuża jej przydatność do spożycia, od trzech do pięciu razy, zachowując przy tym niezmieniony smak i aromat, ponadto zabezpiecza wilgotne produkty przed wysychaniem, a te trzymane w zamrażalniku, przed zmarzliną. Jedzenie przechowywane w ten sposób nie traci wartości odżywczych, ani nie zmienia swojej konsystencji. Dzieje się tak dzięki temu, że produkty nie mają dostępu do powietrza, które jest główną przyczyną psucia się artykułów spożywczych. Przygotowując żywność do zapakowania, należy pamiętać o umyciu rąk, lub włożeniu foliowych rękawiczek, aby nie przenieść na produkty różnego typu bakterii.
Dla gospodarstw domowych najbardziej zalecane są pakowarki bezkomorowe. Są to niewielkie urządzenia, w których pakowanie odbywa się na zewnątrz, a powietrze jest odsysane podczas zgrzewania drugiego brzegu woreczka. Ceny takiej maszyny, wahają się od kilkudziesięciu do niecałych dwóch tysięcy, w zależności od funkcji, jakie posiada, mocy i od producenta, jednak te najdroższe dedykowane są raczej dla małych sklepów, czy gastronomii. Przeciętnie niezła zgrzewarka nie kosztuje więcej niż czterysta złotych. Dla takich maszyn należy używać worków moletowanych, które mają jedną, lub dwie strony chropowate, aby ułatwić prawidłowe odsysanie powietrza. Można także używać tanich torebek typu PA/PE, przeznaczonych dla maszyn komorowych, jednak wymaga to dużych umiejętności. Pakować można praktycznie wszystko, mięso, ryby, wędliny, dania gotowe, owoce i warzywa, sery, itd.
Zakłady przetwórstwa spożywczego używają pakowarek komorowych, traysealerów, oraz tuneli do termokurczu. Wszystkie te urządzenia są przeznaczone do pakowania dużych partii żywności.