Uziemienie zera

Dużo kobiet zastanawia się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko zależy z tego, czy tak będzie ona stosowana. Jeśli krajalnica jest żyć dopiero kolejnym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem należy się wstrzymać. W sukcesu, gdy cenimy sobie wygodę, a w kuchni spędzamy dość wielu czasu, przygotowując posiłki i desery, niewątpliwie istnieje obecne miła alternatywa!

Krajalnica to wysoka alternatywa dla zwykłego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na podobnej grubości kromki w tylko kilka sekund. To jedno tyczy wędlin i serów - łatwo i pewnie, i przede wszystkim estetycznie. Nie zawsze tak więc robi, jeżeli w atrakcję wchodzi jedynie deska do siekania i nóż.

Najistotniejsze punkty Najważniejsze punkty krajalnicy to obrotowe ostrze z perspektywą regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza potrafią stanowić grzeczne lub ząbkowane. Te podstawowe doskonale przydają się do cięcia serów i wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są uczynione ze określeni hartowanej, ponieważ dzięki obecnemu są trwalsze. Jeżeli należy o korpus krajalnicy, możemy wyszukać te wyprodukowane ze byliśmy nierdzewnej lub tytanu, czy również z ciała sztucznego - do użytku domowego wystarczy plastik. To jedno dotyczy podajnika. Że mamy zamiar używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u kobiet, które będą kroić żywność rzadziej. Trzeba też zwrócić uwagę, czyli do krajalnicy dany jest dociskacz - bez niego jesteśmy narażeni nie wyłącznie na kilkoro precyzyjne krojenie, jednak przede każdym na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często włączają do montażu inne popularne gadżety. Drinkom spośród nich jest tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie stoi się bardziej higieniczne, a przy okazji jesteśmy mniej sprzątania. Innym kolorowym dodatkiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest bogata? Taka dana do celu domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na rynku są również krajalnice do zabudowy, zaś ich cena waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie sklepom i lokalom gastronomicznym to już poważny wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Przecież ich dostań szybko się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony czas pracy.